Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

50 yaş ve üzerindeki bireylerin oturma süreleri ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, hareketsiz yaşam tarzının demans türleriyle ilişkilendirilebileceğini belirtiyor.

404 gönüllü bireyin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, haftalık önerilen egzersiz süresini karşılayan bireylerde bile gün içinde uzun süre oturmanın beyin hacminde küçülmeye ve bilişsel gerilemeye yol açabileceği ortaya çıktı. Özellikle Alzheimer hastalığında etkilenen hipokampus bölgesinde incelme gözlemlendi.

Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak sadece egzersiz yapmakla sınırlı değil, günlük oturma süresini azaltmak da önemli” diyor.

Genetik olarak Alzheimer’a yatkınlığı bulunan bireylerde ise oturma süresi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha güçlü olduğu belirlendi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson, özellikle genetik risk taşıyan bireylerde gün içinde oturmaya sık sık ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, egzersizin önemini azaltmadığını, fiziksel aktivitenin vücut ve zihin sağlığına pozitif katkı sağladığını belirtiyor. Ancak, masa başında uzun süre oturan veya hareketsiz yaşam süren bireylerin oturma sürelerini azaltmaya yönelik adımlar atmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Yayınlanan çalışma, Alzheimer’s & Dementia dergisinde yer alıyor.

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Kemik erimesi olanlar dikkat: Kullanılan ilaçlar, çene kemiğinde ciddi yan etkilere neden oluyor

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.